Op dinsdag 25 september 2018 heeft TNO samen met Stichting Hoogbouw, Bouwen met Staal en de Betonvereniging het symposium beleven van hoogbouw georganiseerd in de Faculteit Luchtvaart- en Ruimtevaarttechniek van de TU Delft.
Beleven in de vorm van bewegingen van het gebouw, de impact van hoogbouw op zijn omgeving en de ervaring van bewoners en gebruikers: het symposium omvatte inspirerende lezingen over hoe je de beweging van een gebouw kunt beinvloeden door in het ontwerp al rekening te houden met demping. Hoe mensen bewegingen ervaren en hoe dat in onze regelgeving is vertaald. Via aansprekende projecten, die ons een blik geven op de hoogbouw van de toekomst, werd een inkijkje gegeven in andere aspecten van beleving. En zeer uniek, de deelnemers aan het symposium kregen de gelegenheid zelf te ervaren hoe hoogbouw beweegt tijdens een storm in de SIMONA simulator van de TU Delft.
De trend in hoogbouw is steeds hoger, slanker en lichter bouwen. Dit maakt dat hoge gebouwen gevoelig zijn voor trillingen. Iedereen kan in een hoog gebouw beweging ervaren, al vanaf een matige tot krachtige wind. De gebruiker moet zich veilig en comfortabel voelen in een hoogbouwtoren, ook bij deze condities. Wat trillingen zijn, hoe mensen deze ervaren en de huidige criteria voor toelaatbare trillingen die door de wind worden veroorzaakt, werden in het symposium toegelicht. Deze criteria zijn veelal het doorslaggevende ontwerpcriterium voor de constructie van hoogbouw. De voelbaarheid van bewegingen in hoogbouw is van vele factoren afhankelijk. De stijfheid, de massa en de demping van de constructie zijn hierin cruciaal. De stijfheid en massa zijn in het ontwerp nauwkeurig te bepalen. Voor de demping wordt gebruik gemaakt van ervaringscijfers, met zeer groeve benadering, die vaak, maar niet altijd, aan de conservatieve kant zijn gekozen. Het ontbreekt aan ontwerpregels om de demping van een gebouw beter in te schatten op basis van de gebouwopbouw, zoals het aandeel van fundering, kernen, gevels, vloeren, wanden en afbouw. TNO heeft, met partners Zonneveld Ingenieurs, Ballast Nedam, Bubbledeck, ArcelorMittal, Hurks, Fugro, Bouwen met Staal, de Betonvereniging en Stichting Hoogbouw, onderzoek uitgevoerd om beter grip te krijgen op deze demping. Dit resulteert in een aantal praktische ontwerpregels die helpen de bewegingen van hoogbouw beter te voorspellen. Deze resultaten werden gepresenteerd tijdens het symposium.
De beleving van hoogbouw kent meerdere kanten, daarom zijn tijdens het symposium ook andere aspecten van beleving getoond, aan de hand van aansprekende projecten die nu in ontwikkeling zijn.
Programma o.l.v. dagvoorzitter Jan van der Windt, Zonneveld Ingenieurs
Welkomstwoord door Peter Paul van ’t Veen, TNO
HAUT innovatieve woontoren in hout door Do Janne Vermeulen, Team V Architectuur
Green Spine – Southbank by Beulah door Milena Stopic, UN Studio
Perceptie van trillingen door Jelte Bos, TNO
Omgang met trillingen in de huidige bouwpraktijk door Chris Geurts, TNO
When a Skyscraper meets reality door Friso van der Steen, Mecanoo
Omgang met trillingen in de huidige bouwpraktijk resultaten TNO-onderzoek door Okke Bronkhorst, TNO
Borrel in in de Faculteit Luchtvaart- en Ruimtevaarttechniek