Het jaarlijkse hoogbouwcongres heeft op woensdag 27 september plaatsgevonden in Kinepolis Jaarbeurs Utrecht.
Thema van het hoogbouwcongres: ‘The Carbon Clock is ticking’.
De navolgende sprekers hebben inspirerende bijdragen verzorgd:
John Bushell – Principal Kohn Pedersen Fox architects
Noor Huitema – Co-founder Copper8
Frank Maas – Concept Developer-Architect-Real Estate Developer EDGE Technologies
Norbert Schotte – Transitiemaker By day Gideon
Martine Verhoeven – Adviseur Circulariteit&Klimaatadaptiviteit RHDHV
Moderatoren: Erik Faber, Partner Fakton & Voorzitter Bestuur Stichting Hoogbouw, en Caro van de Venne, Partner-architect Nudus en bestuurslid Stichting Hoogbouw.
Summary of the day is verzorgd door JaapJan Berg, Writer-Researcher-Moderator Bergplaats.
Nederlandse steden staan voor een enorme verdichtingsopgave. De ruimte is beperkt dus zullen veel gebouwen de hoogte ingaan om aan de toenemende vraag aan ruimte te voldoen. Nu zijn er wat zaken die deze opgave bemoeilijken. Zo kunnen stikstof en hittestress de verdere ontwikkeling van binnensteden vertragen. Waar minder aandacht voor is, is CO2. Een sluipmoordenaar die als er geen actie op wordt ondernomen, de groei van steden een halt kan toeroepen.
Daarom staat het jaarlijkse hoogbouwcongres dit jaar in het teken van CO2-reductie.
Tijdens het congres willen we de urgentie uitdrukken, denkkaders meegeven en middels praktijkvoorbeelden inspireren.
Wat is het probleem?
Op Europees niveau hebben overheden afspraken gemaakt om aan bepaalde CO2-normen te voldoen. Als we op dezelfde manier blijven bouwen als dat we nu doen, lopen de eerste steden in Nederland al in 2027 tegen een CO2-plafond aan.
Worden die normen overschreden, dan zijn er twee opties: of de bouw wordt stilgelegd, of de CO2 moet worden afgekocht – en daar zit een flink prijskaartje aan. Om deze ongewenste gevolgen te voorkomen, moet er creatief worden omgegaan met het probleem. Tijdens het congres wordt de haalbaarheid van CO2-neutrale hoogbouw besproken.
Circulaire hoogbouw
Daarnaast ligt er een uitdaging in de bestaande hoogbouw. Kantoortorens in de Parijse zakenwijk La Defense en Londense Canary Wharf waren ooit de pronkstukken van de stad maar de torens uit de jaren ‘90 lopen leeg. Het vastgoed is verouderd en voldoet niet meer aan de hedendaagse duurzaamheidseisen. Wat is daar het beste mee te doen?