Nicole Maarsen en Lingotto gaan de hoogste houten woontoren van Nederland en mogelijk zelfs van Europa realiseren. Het 73 meter hoge appartementengecomplex van 21 verdiepingen komt aan de Amstel in Amsterdam te staan.
De door architectenbureau Team V en ingenieursbureau Arup uitgedachte woontoren met naar schatting zo’n vijftig tot zestig appartementen in het hoge prijssegment moet in 2019 klaar zijn.
De initiatiefnemers van Haut hebben bewust gekozen voor hout. Sinds de klimaattop in Parijs het gevaar van broeikasgassen eens te meer op de agenda heeft gezet, is hout in zwang geraakt als bouwmateriaal omdat daarin veel CO2 ligt vastgelegd. In het hout dat voor de bouw van Haut wordt gebruikt is volgens de ontwikkelaars ruim drieduizend ton van het broeikasgas opgeslagen, oftewel de jaarlijkse CO2-uitstoot van zo’n vierhonderd huishoudens.
Hout heeft ook nadelen, zoals Amsterdammers in negentiende- en vroegtwintigste-eeuwse buurten maar al te goed weten. Om geluidsoverlast te voorkomen worden de vloeren van naburige appartementen niet uit één stuk gemaakt. Ook komt er extra isolatie in de wanden en een zwevende dekvloer. Ook krijgen alle woningen een sprinklerinstallatie.
In Wenen zijn plannen voor een houten woontoren van 84 meter, in Londen wordt zelfs gedacht aan een driehonderd meter hoge wolkenkrabber van hout. Die heeft al de bijnaam de tandenstoker gekregen. In Melbourne staat sinds 2012 een houten woongebouw van 32 meter. Londen heeft al een serie houten gebouwen van ongeveer die hoogte. Het Noorse Bergen komt deze zomer een houten woontoren van 49 meter gereed. Dat zal volgend jaar weer overtroffen worden door Vancouver waar wordt gebouwd aan een houten studentencomplex van 53 meter. In Stockholm is intussen een pakweg honderd meter hoge houten woontoren voorgesteld.