In een bouwliftje rammelen we omhoog langs de gevel van de A’DAM Toren, op weg naar het uitzichtplatform op tachtig meter hoogte. Voor fotograaf Frans Woerden, correspondent Amsterdam van het wereldwijde internetforum SkyscraperCity, is dit een ongewoon standpunt. Normaal fotografeert hij altijd vanaf de grond, het afgelopen decennium plaatste hij zo 18.000 posts. Maar hij vindt het wel geinig om de stad een keer van boven te inspecteren.
Het is wat nevelig, maar de skyline van de stad is nog goed te zien. Van boven is Amsterdam een zee van laagbouw met een paar kerktorens, in een cirkel daaromheen staat hoogbouw. Veel is er het afgelopen decennium niet bijgekomen, de laatste nieuwkomer was de 66 meter hoge Noordertoren aan het Waterlandplein en die staat er ondertussen ook al drie jaar.
Maar daarin gaat snel verandering komen, Frans wijst op Hotel Amstelkwartier dat net zijn hoogste punt (80 meter) heeft bereikt, op de studententoren KEA op het Science Park (60 meter) en 900 Mahler aan de Zuidas (77 meter). En dat is slechts het topje van de ijsberg: pal achter ons liggen de fundamenten van Toren Overhoeks 1, die 75 meter hoog zal worden. En pal daar weer achter ligt al een zandvlakte klaar waar nog dit jaar wordt begonnen met twee torens van 100 meter.
Om te zien hoe de skyline van Amsterdam verandert moet je eigenlijk niet op een toren klimmen, maar juist op de grond blijven en kijken waar hekken en borden verschijnen en waar heimachines stampen en betonvlechters in de weer zijn.
De lat ligt hoog door Tijs van den Boomen in Het Parool