Wanneer is hoogbouw een goed idee en wanneer kunnen we beter lagere gebouwen bouwen? En: hoe bepaalt de gemeente dit? Hiervoor is het Handboek Hoger Bouwen ontwikkeld. In dit handboek staan een aantal vuistregels waaraan hoogbouw projecten moeten voldoen. Zo moet er bij ontwerpen vanaf vijf woonlagen heel zorgvuldig gekeken worden of dit goed in de omgeving past. De leefkwaliteit en leefbaarheid vinden we het belangrijkste. Lees verder >>>
Rotterdams Tij
De komende jaren zal in het gebied waar het nieuwe stadion aan de Maas gepland was, een aantrekkelijke nieuwe wijk in Rotterdam worden ontwikkeld voor wonen, werken en recreëren: Rotterdams Tij. De wijk komt bij het nieuwe Getijdenpark in de Maas, is onderdeel van de gebiedsontwikkeling Stadionpark en direct verbonden met de omliggende wijken in Rotterdam-Zuid.
Rotterdam is hoogbouwstad bij uitstek
Geen Nederlandse stad met meer hoogbouw dan Rotterdam: 48 torens, en er komen er nog veel meer bij. Hoe bouw je die zo dat ze goed zijn voor de bewoners én voor de rest van de stad?
Ronald Huikeshoven over hoogbouw binnen gebiedsontwikkeling
Toren van Babel is een maandelijkse serie binnen de Architectenweb Podcast. Hierin praat architect Daan Roggeveen (MORE Architecture) met ontwerpers, ontwikkelaars en andere experts die allemaal hun eigen perspectief hebben op hoogbouw. Doel is het antwoord vinden op de vraag: hoe maak je nu een echt goed hoog gebouw? De gast deze maand is Ronald Huikeshoven, directievoorzitter van gebiedsontwikkelaar AM en de nieuwe voorzitter van de Neprom.
In de podcast vertelt Ronald over zijn geboorteplaats Amsterdam en hoe de stad dramatisch is veranderd de afgelopen decennia. Hij legt uit hoe hij vanuit zijn interesse voor renovatie eerst in de bouw en vervolgens in de projectontwikkeling terecht is gekomen.
Ronald vertelt over zijn tijd als bestuurslid bij Stichting Hoogbouw en hoe de discussie over en het perspectief op hoogbouw het afgelopen decennium is veranderd.
Ronald legt uit welke rol hoogbouw inneemt binnen de portefeuille van AM en vertelt hoe hoogbouw niet los te zien is van de gebiedsontwikkeling waarin deze gerealiseerd wordt. We bespreken hoe thema’s als wellbeing en social impact zich verhouden tot hoogbouw. We bespreken of wonen in hoogbouw eigenlijk wel betaalbaar is voor iedereen en we hebben het uiteraard over haalbaarheid van hoogbouwprojecten.
Luisteren dus!
Toren van Babel wordt mede mogelijk gemaakt door Stichting Hoogbouw.
Idee & Presentatie Daan Roggeveen (MORE Architecture)
Productie & Techniek Lieven Heeremans
Muziek Job Roggeveen
Reacties hoogbouw@more-architecture.com