In het voorjaar van 2022 is een online enquête aangeboden aan ruim 3.600 hoofdbewoners van hoogbouwappartementen in de Binnenstad van Rotterdam. Daarin is gevraagd naar de waardering voor allerlei aspecten van de woning, het woongebouw en van de directe woonomgeving. Het doel was onder anderen, te komen tot een nadere karakterisering van de verschillende generaties van woontorens.
Projectbezoek Galaxy Tower
Op woensdag 23 november heeft Stichting Hoogbouw in samenwerking met Tangram Architekten een projectbezoek aan de Galaxy Tower in Utrecht georganiseerd.
De Galaxy Tower is een gemengd hotel- en woongebouw. Op de onderste acht verdiepingen van de 90 meter hoge toren komt het 4-sterren Amrâth Galaxy Jaarbeurs Hotel. Het hotel krijgt 250 kamers, een restaurant, een zwembad en een wellnessruimte. Op de hoger gelegen verdiepingen bevinden zich 330 appartementen.
Het ontwerp is van Tangram Architekten. Bouwer van de Galaxy Tower is Ballast Nedam.
Ontwikkelaar/belegger Sens Real Estate.
10 Year Award 2022 CTBUH
De Karel Doorman is winnaar in de categorie 10 Year Award 2022 CTBUH.
Voor meer informatie zie https://skyscrapercenter.com/building/id/5562
Op het bestaande Ter Meulen pand uit 1948 in Rotterdam is een glazen woongebouw verrezen tot 70 meter hoog, waarin zich 114 appartementen bevinden. Het betreft een bijzonder project omdat de nieuwbouw letterlijk op de kolommen en fundering van het bestaande gebouw is gezet. Slechts twee betonnen liftschachten die tevens de stabiliteit verzorgen zijn toegevoegd. De bouwmethodiek is voor Nederland onconventioneel, omdat de hoofdconstructie van staal is en het gebruik van zware steenachtige materialen is vermeden. Het bestaande gebouw is zoveel mogelijk in zijn oorspronkelijke staat teruggebracht.
Het bestaande winkelcomplex is opgetopt met zestien lagen woningbouw. Dit is mogelijk gemaakt door een combinatie van een extreem lichte stalen optopconstructie en door extra draagvermogen vrij te maken in de betonnen constructie van het bestaande gebouw. Eén milieueffect van optoppen ligt voor de hand: het oorspronkelijke gebouw wordt behoed voor sloop en daarmee wordt afval voorkomen. Andere effecten reiken verder dan het hergebruik van bestaande bebouwing. Zo is optoppen een vorm van intensief ruimtegebruik, het gebruikt het dak als ‘tweede maaiveld’.
Oplevering 2012
Architect Ibelings van Tilburg architecten
Constructeur Royal Haskoning DHV
Toren van Babel
Stephan Petermann over de geschiedenis van hoogbouw
Toren van Babel is een maandelijkse serie binnen de Architectenweb Podcast. Hierin praat architect Daan Roggeveen (MORE Architecture) met ontwerpers, ontwikkelaars en andere experts die allemaal hun eigen perspectief hebben op hoogbouw. Doel is het antwoord vinden op de vraag: hoe maak je nu een echt goed hoog gebouw?
De gast van deze maand is Stephan Petermann, founder van design consultancy MANN, hoofdredacteur van tijdschrift Volume, auteur van het boek ‘Back to the Office’ en lid van ‘der Hochbaubeirat’ in Düsseldorf.
Stephan vertelt over de oorsprong van zijn veelzijdige werk, over zijn werk voor OMA en de start van zijn bureau MANN. We praten over de uitkomsten van het Ministerie van Maak, een ambitiues plan dat hij recent lanceerde samen met ZUS en de IABR. We nemen de eerste bevindingen door en we spreken over de verdichtingsopgave in Nederland en of hoogbouw daarin past.
Ook wordt zijn nieuwe boek ‘Back to the Office – 50 revolutionary office buildings and how they sustained’ besproken, waarin het gebruik van kantoorgebouwen centraal staat. We hebben het over de geschiedenis van hoogbouw, het ontstaan van het kantoor in hoge gebouwen en over hoogbouw in Duitsland. Luisteren dus!
Toren van Babel wordt mede mogelijk gemaakt door Stichting Hoogbouw.
Idee & Presentatie Daan Roggeveen
Productie & Techniek Lieven Heeremans en Geert Vlieger
Muziek Job Roggeveen
Reacties hoogbouw@more-architecture.com