Kan hoogbouw een positieve kwalitatieve bijdrage leveren aan de stad Haarlem? En hoe? Op uitnodiging van het ABC gaven een aantal experts op het gebied van architectuur en stedelijke ontwikkeling hun visie op deze vragen tijdens een besloten livestream op 26 januari jl. Deze digitale bijeenkomst werd georganiseerd in opdracht van de gemeente Haarlem in het kader van de schets Omgevingsvisie én sloot naadloos aan op de tentoonstelling Haarlemse Hoogbouw die nu in het ABC te zien is. Aan het woord komen: Thijs Asselbergs (architectuurcentrale); Hilde Blank, (BVR); Willem Hein Schenk (Stadsarchitect Haarlem); Diederik Dam (Dam & Partners Architecten); Caro van de Venne (Barcode Architects en bestuurslid Stichting Hoogbouw); Minouche Besters (buro Stipo) en Friso de Zeeuw (strategisch adviseur).
Hoogbouw en Afval
Duurzame inzameling en recycling van huishoudelijk- en bedrijfsafval in hoogbouwgebieden staat bij gemeenten hoog op de agenda. Ze stellen steeds strengere eisen rond afvalscheiding en circulariteit. Bovendien speelt het belang van een aantrekkelijke openbare ruimte. Gemeenten proberen daarom het aantal (ondergrondse) afvalcontainers op straat te verminderen en transportbewegingen van afvalinzamelaars terug te brengen. Tegen deze achtergrond heeft JanRutten.com in opdracht van Stichting Hoogbouw en de gemeente Amsterdam eind vorig jaar een digitale workshop georganiseerd rond hoogbouw en afval in het gebied ArenAPoort. Aanvullend zijn enkele recente en in ontwikkeling zijnde projecten onder de loep genomen in Amsterdam en Rotterdam. Daarbij is gekeken naar praktische oplossingen binnen gebouwen (vermalers, stortkokers, serviceruimtes), oplossingen op straat door de inzameling van huishoudelijk- en bedrijfsafval te combineren (slimme logistiek) en ondergrondse afvaltransportsystemen (OAT). Ook kwam aan de orde hoe innovaties te stimuleren of af te dwingen (bijvoorbeeld rond tenders). Opvallend is dat partijen minder technische en financiële hobbels zien, maar dat vooral de organisatie nog wringt. Meer regie en vroegtijdige samenwerking tussen gemeente, vastgoedbedrijven en afvalinzamelaars bij gebiedsontwikkelingen hebben prioriteit.
Stichting Hoogbouw dankt Jan Rutten voor zijn explorerend onderzoek. Het is zinvol om nadere discussies te voeren over Hoogbouw en Afval: hoe afvalverwerking (logistiek) slimmer te organiseren, hoe beter samen te werken en wat zijn te verwachten innovaties, welke rol ligt hier voor ICT. Call to action!