De hoogbouwambities van verschillende Nederlandse steden reiken tot in de wolken. Zo wordt in Utrecht ‘eindelijk’ hoger dan de Domtoren (113 meter) gebouwd en is in Den Haag en Eindhoven ruimte voor meerdere torens die de skyline van die steden zal doen veranderen. Het is binnenstedelijke verdichting in de overtreffende trap. Steeds nadrukkelijker dringt de vraag zich op hoe we die sterk verdichte stadsdelen, en in het bijzonder die hoogbouw, bereikbaar houden >>> Hoogbouw en bereikbaarheid door Mereyn Geskus in ROmagazine
Hoogbouw die wél geschikt is voor mensen
Klaas de Boer deinst er ook niet voor terug zijn ‘eigen’ Zuidas te noemen als voorbeeld van hoe je hoogbouw stedenbouwkundig goed inpast. ‘Op de Zuidas hebben we een schaakpatroon toegepast waarin hoogbouw is afgewisseld met laagbouw voor goed uitzicht, en bezonning en beschaduwing op een goed wijze tegen elkaar zijn afgewogen.’
Hij benadrukt dat hoogbouw geen panacee is voor de grote ruimtedruk. Maar onder twee voorwaarden is hoogbouw volgens De Boer een goede bouwvorm:
1) als de doelstelling is om een gevarieerd milieu te maken en
2) als je echt heel weinig ruimte hebt maar wel een grote ruimtevraag, zoals op OV-knooppunten als de Zuidas.
3 visies op hoogbouw die wel geschikt is voor mensen door Jan Jager [hoofdredacteur ELBA/REC]
CTBUH Announces Winners of 2019
The Council on Tall Buildings and Urban Habitat celebrated a crop of new buildings and urban developments around the world at its 17th Annual CTBUH Awards Program in Shenzhen. The CTBUH Awards Jury has now announced the winners across 20 award categories, including the top-billed “Best Tall Building Worldwide” distinction, which was given to San Francisco‘s Salesforce Tower.
Best Tall Building Jury Chair Karl Fender, Founding Partner of Fender Katsalidis Architects, described the Salesforce Tower as a “building that gives back.” The supertall structure’s heightened focus on occupant health, sustainability, structural efficiency, and overall integration with the surrounding urban environment earned points with the jury. The building stands within a mixed-use, transit-oriented neighbourhood on a site formerly occupied by a dated transit centre.
Category winners were selected from a group of 65 Award of Excellence Winners representing 20 countries and 33 cities around the world. The list of winners is highlighted below. A complete list of winners, including Award of Excellence winners, can be found here.
Hollandse Hoogbouw
Verdichting is een nobel streven. Het spaart het landschap en maakt steden economischer. Maar gaat het goed met de Nederlandse verdichting? En gaat het goed met de Hollandse Hoogbouw? Waar Nederland traditioneel geen hoogbouwland is, begint dat nu te veranderen. Rotterdam en Den Haag gaan al langere tijd de hoogte in en kennen inmiddels een indrukwekkende skyline. Andere steden volgen steeds meer in hun voetsporen. Amsterdam zint met de Sluisbuurt op een enorm hoogbouwproject en ook Utrecht heeft akkoord gegeven om hoger dan de Dom te gaan bouwen.
Waarom kennen we nu een hoogbouwhausse? Komt het door de toenemende vraag naar stedelijk wonen of de enorme hoeveelheid beleggingskapitaal? Welke impact heeft hoogbouw op thema’s als duurzaamheid, circulariteit, mobiliteit, milieubewustzijn en natuurbehoud. Is het in lijn met de opgestelde coalitieakkoorden? Allemaal interessante vragen waar we deze middag op in zullen gaan.
Maar hoogbouw is nieuw in Nederland? Nee, inmiddels hebben we meer dan 200 torens hoger dan 70 meter gerealiseerd. Tevens staan er tientallen op stapel. Goed om te weten of het dus gaat met de Hollandse hoogbouw? Is er voldoende variatie? Bedienen we niet te veel het gemak? Zijn ze niet te introvert? Staan de torens te veel op zichzelf en moeten ze meer verbinding krijgen met elkaar en met de omgeving? Hoe gaan we de verdichting en de Hollandse Hoogbouw beter maken? Hoe maak je hoogbouw aantrekkelijk en voorkom je een betonnen stad? Welke uitdagingen kent de ontwikkeling en de financiering van hoogbouwprojecten?
Deze vragen en meer werden beantwoord op het Hoogbouwcongres van Vastgoedjournaal in samenwerking met Stichting Hoogbouw en Fakton op woensdag 3 april 2019 in het Inntel Hotels Rotterdam Centre.
Een verslag van de redactie van Vastgoedjournaal leest u hier:
https://vastgoedjournaal.nl/news/39960/zo-gaat-de-skyline-van-de-toekomst-eruit-zien