For well over 200 years, the dome of St Paul’s Cathedral presided over the skyline of London. Today, it barely registers. This composite image from Mike Hall pulls together the capital’s loftiest peaks, all drawn to scale — from the spires of Christopher Wren to the dominant Shard.
Projectbezoek FIRST Rotterdam
FIRST Rotterdam is een 128 meter hoog kantoorgebouw aan het Weena recht tegenover het Centraal Station. De locatie bevindt zich op de overgang van het Central Business District naar de 19e eeuwse woonwijken van het Oude Westen.
Het complex bestaat uit een rechthoekig bouwblok (35m hoog) met daarbovenop een toren van 130m. De onderste twee lagen zijn als een transparante plint vormgegeven en ingericht met uitnodigende entreelobbies en publieke functies, zoals een restaurant en een kunstgalerie. Als voortzetting van deze plint is aan de oostzijde middels een glazen serre een verbinding gemaakt met de bestaande bebouwing. Het ontwerp van de kantoorvloeren kenmerkt zich door de open en flexibele opzet. Dit is mogelijk door de constructie te concentreren in de torenkern en de dragende gevels. Brede vloervelden (12m) zijn vrijgehouden van constructieve elementen en zorgen voor vrij indeelbare werkgebieden. De uitwerking en de materialisering van de gevels refereren naar de architectuur van het Groothandelsgebouw ertegenover. De prefab gevelelementen zijn bekleed met natuursteen en composiet-beton. De gevel van de toren kenmerkt zich door hoge verticale vensters verdiept liggend tussen de smalle natuursteenribben. Door afschuiningen van deze ribben ontstaan een subtiel onderscheid tussen verschillende zijden van de toren die veranderd met richting van waaruit men de gevel ziet. Het ontwerp is in al zijn onderdelen volgens de laatste duurzaamheidsinzichten uitgewerkt en heeft een BREEAM Klassificering ‘excellent’.
FIRST Rotterdam is het op zeven na hoogste gebouw van Rotterdam. Het ontwerp is van Branimir Medić en Pero Puljiz van de Architekten Cie.
Om de bouw van FIRST Rotterdam mogelijk te maken is de uitbreiding van het Bouwcentrum aan het Weena uit 1955-1956 door architect J.W.C. Boks gesloopt. De baksteensculptuur van de Engelse kunstenaar Henry Moore met de naam Wall Reliëf no. 1, in de gevel van het gesloopte gebouw, is bewaard gebleven. Dit kunstwerk, een gemeentelijk monument, is opgeslagen naast het bouwterrein en keert terug in de gevel van de nieuwbouw.
Op woensdag 21 september heeft Stichting Hoogbouw een projectbezoek aan FIRST Rotterdam georganiseerd.
One more wall well done
Martijn Sandberg has realised a site-specific artwork on the Southern facade of First, a new build project on the Weena in Rotterdam, The Netherlands.
The brick facade relief covers a wall surface measuring three and half metres high and twenty seven metres long.
A message has been left on the wall, written in relief with brick letters two and half metres high. A text becomes visible in the play of light and shadow on the brick wall of the building’s side facade: ‘One more wall well done‘.
Zalmhaventoren 215 meter hoog
De gemeenteraad van Rotterdam heeft donderdag 8 september het aangepaste bestemmingsplan voor de Gedempte Zalmhaven goedgekeurd. Hierdoor is de weg vrij voor de 215 meter hoge Zalmhaventoren die ontwikkelaars AM en Amvest er willen bouwen.
“Wij zijn ons bewust van de bijzondere verantwoordelijkheid die wij hiermee hebben gekregen om dit nieuwe icoon voor de skyline van Rotterdam tot realiteit te maken”, verklaart Wilco van den Ban namens AM en Amvest. “De Zalmhaven zal met haar verschijningsvorm en verscheidenheid aan functies en voorzieningen een aanwinst zijn voor de stad.”
Het project, dat De Zalmhaven genoemd is, omvat een toren van 215 meter, geflankeerd door twee geschakelde gebouwen van 70 meter hoog. De hoge toren wordt ontworpen door Dam & Partners Architecten, de twee lagere torens worden ontworpen door KAAN Architecten. In de toren komen circa 260 appartementen. In de lagere gebouwen, die deels aan het nieuw in te richten openbare park aan de Gedempte Zalmhaven liggen, komen circa 180 appartementen en 35 eengezinswoningen.
Lees verder >>>